Jeukend oog

Een jeukend oog is vaak te wijten aan een allergische reactie of aan een allergie van het slijmvlies. Er zijn twee soorten slijmvliesontstekingen. De eerste kan het hele jaar doorgaan, de tweede komt voor in het voor- en najaar. De eerste komt meestal tot stand door allergenen zoals huidschilfers van huisdieren en door stof en schimmels. De tweede door bomen, gras en pollen.

Oorzaak

Een jeukend oog ontstaat door een allergische reactie door afgifte van de stof histamine. Deze stof is de veroorzaker van niet alleen jeukende ogen maar ook van waterige en rode ogen. In je ogen wrijven werkt compleet averechts omdat er dan nog meer histamine door je lichaam wordt aangemaakt.

Behandelen

Het aanschaffen van zogenaamde orale antihistaminica die ook in oogdruppels zitten. Deze antistof blokkeert het vrijkomen van histamine met als resultaat minder of helemaal geen jeukend oog meer. Je hebt een verlichting die twaalf tot wel vierentwintig uur. Een nadeel van deze orale inname is prikkelbaarheid evenals droogheid en slapeloosheid. Neem je oogdruppels, dan heb je vier tot zes uur verlichting aan je jeukend oog zonder bijwerkingen.