Ontstoken ooglid

De medische term voor een ontstoken ooglid is blefaritis

Een kenmerk van een ontstoken ooglid is een chronische ontsteking van de oogleden die lange tijd duurt of steeds weer terugkomt. Bij oudere mensen kan het verder droge ogen geven. Een ontstoken ooglid uit zich door irritatie, een gezwollen en rood oog en jeuk. Verder kunnen er korstjes of kleine schilfers tussen de wimpers gaan kleven. Ook kleine zweertjes zijn mogelijk.

Ontstaan

Een ontstoken ooglid kan ontstaan bij bijvoorbeeld het lang dragen van contactlenzen. Verder bij het blootstaan van rook en stof, bij allergie, bij slapeloosheid en bij huidaandoeningen zoals eczeem.

Behandelingen

Geen oogmake- up aanbrengen en zo weinig mogelijk in de ogen wrijven. Wat goed is, is een washandje met warm water op het ontstoken ooglid leggen. Verwijder zo vaak mogelijk korstjes en schilfertjes. Koop kant en klare zeep/alcoholdoekjes en breng die voorzichtig aan op de oogleden. Heb je een bacteriële infectie? Dan zal de oogarts antibiotica voorschrijven in de vorm van oogdruppels of oogzalf. Is er sprake van eczeem, dan moet ook de huid worden behandeld. Mocht niks helpen, dan kan een oraal geneesmiddel nodig zijn in de vorm van een antibioticakuur.