Opgezwollen ooglid

Iedereen krijgt wel eens last van een opgezwollen ooglid

De bijbehorende problemen kunnen hinderlijk zijn bij het opmaken van je ogen, wrijven of aanraken, en zelfs een vermindering van het gezichtsvermogen. Kenmerk van een opgezwollen ooglid is een rode zwelling van het onderste of van het bovenste ooglid en ook beiden kan tegelijk voorkomen.

Symptomen

Enkele symptomen van een opgezwollen ooglid zijn koorts, ontsteking, behoorlijke jeuk, veelvuldig tranen, gezichtszwelling en zelfs het verlies van wimpers.

Behandelen

Om een opgezwollen ooglid effectief te behandelen, moet je proberen het ooglid niet aan te raken of aan te wrijven. Ook niet jezelf opmaken. Wat je kunt doen is je opgezwollen ooglid besprenkelen met koud water of dunne schijfjes komkommer er op leggen. Wat ook een mogelijkheid is, is enkele gaasjes dopen in melk en die zachtjes tegen het ooglid te houden. Nog een optie is oogdruppels kopen bij een drogist of apotheek.

Huisarts

Helpen de genoemde mogelijkheden niet of niet helemaal, dan moet je toch naar de huisarts gaan. Afhankelijk van de oorzaak zal de huisarts speciale zalf of oogdruppels voorschrijven. Is er sprake van een infectie, dan zal antibiotica worden voorgeschreven.